Q Enzim
Q enzim, aynı zamanda günümüzde birçok kişi tarafından Q10 olarak da bilinmektedir. Birçok farklı adı bulunan bu enzim, ülkemizde Q enzim ya da koenzim olarak bilinmektedir. İnsanlarda vücudun doğal olarak elde ettiği bu enzim türü, çok ciddi bir şekilde önem taşımaktadır. İnsan vücudunda alınan tüm gıdaların enerjiye dönüştürülmesinde görev alan bu enzim aynı zamanda bir molekül olarak bilinebilir.
Q enzim, aynı zamanda çok güçlü bir antioksidandır. Bu nedenle sadece gıdaların enerjiye dönüştürülmesinde değil yanı zamanda insanlarda antioksidan özelliğiyle kalp, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi hayati önem taşıyan organların genelinde olumlu etkiler yapar. Bu özelliklerinden anlamamız gereken en önemli şey Q enzimin kesinlikle insanlarda faydalar sağladığıdır. Bu nedenle elden geldiği kadar Q enzim alarak vücudumuza faydalar sağlamalıyız. Aksi durumlarda birçok problem ortaya çıkacaktır. İnsanlar vücutlarına bu enzimi direk olarak yedikleri ve içtikleri maddelerden alırlar. Bu nedenle tüketilen yiyecek ve içeceklerin önemi çok büyüktür. Bazı gıdalar içerisinde bulunan Q enzim, laboratuvarlarda da yapay olarak üretilebilmektedir. Bu nedenle Q enzim ihtiyacı olan insanlara tedavi aşamalarında bu şekilde yapay olarak üretilmiş olan Q enzimler ilaçlarla birlikte verilmektedir. Bu şekilde Q enzim eksikliğinden dolayı oluşan problemler çok rahat bir şekilde ortadan kaldırılabilir.
Ülkemizde çok sık karşılaşılan hastalıklar arasında olan kalp krizi, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon ve buna benzer birçok hastalığın tedavisinde Q enzim kullanılmaktadır.
Bu enzimin ilaç şeklinde belli dozlarda insanlarda kullandırılması insanlar için çok büyük faydalar sağlamaktadır. İnsanlarda psikolojik rahatsızlıklarda birçok organın üzerinde görüle hastalıklarda bu enzim tedavisi uygulanabilmektedir. Bu enzimin kullanımı, tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi bizim de ülkemizde oldukça popüler bir hale gelmiş besin desteklerinden biridir.
Q enzim ne gibi faydalar sağlar?- İnsan vücudunda bulunan ve sayıları belirli bir oranı aştığı zaman dokularda hasarların oluşmasına neden olan radikalleri kontrol edebilmek için ciddi bir şekilde antioksidana ihtiyaç duyulur. Daha önceden de belirttiğimiz gibi mükemmel bir antioksidan olan Q enzim insan vücudunda mükemmel etkiler yapar.
- Çocuklarda ve yetişkinlerde bu enzim çok mükemmel bir şekilde bağışıklık sistemine etki eder. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak insan vücudunu daha dirençli bir hale getiren bu enzim türü özellikle kış aylarında çok ihtiyaç duyulan bir moleküldür.
- Q enzim, günümüzde ortaya çıkan birçok kanser türünde de olumlu etkiler göstermektedir. Yine antioksidan etkisiyle insanlarda kanser gelişimini etkileyen ve kanserin yavaşlamasında, mevcut tümörlerin küçülüp küçülmediğine bakılmak için Q enzim kullanılır. Q enzimin bu etkileri var olarak bilinse bile bilimsel olarak ortaya çıkarılamadığı için kanser tedavisinde her doktor bu enzimi kullanmamaktadır.
- Kalp krizi sonrasında oluşan kalp hasarlarının uzun sürelerde de olsa ortadan kaldırılması için insan vücudunun bol bol Q enzim ihtiyacı vardır. Özellikle kriz sonrasında kalpte meydana gelebilecek ikinci kalp krizinin meydana gelmemesi için çok önemli bir şekilde etkiler yapmaktadır.
- Daha önceden de belirttiğimiz gibi insanlarda yüksek tansiyon problemleri de ciddi olarak problemlere neden olmaktadır. Yüksek tansiyon hastalığı üzerinde yapılan araştırmalara göre bu enzim türü, çok önemli bir şekilde fayda ettiği için tansiyon ilaçları içerisinde de belli bir miktar bulunur.
Q enzim hangi yiyecekler içerisinde bulunur?
Kırmızı et: Kırmızı et çeşitleri içerisinde Q enzim zengin bir şekilde bulunmaktadır. 58 gram kadar pişirilmiş bir kırmızı et içerisinde yaklaşık olarak 2.6 mg kadar Q enzim bulunur.
Yağlar: Soya yağı, kanola yağı, susam yağı ve bunlar gibi daha birçok farklı yağ türü içerisinde ciddi oranda Q enzim maddesi bulundurmaktadır.
Kuruyemiş ve tohumlar: 30 gram kadar yet fıstığı içerisinde 0.8 mg, aynı miktarda susam içerisinde 0.7 mg ve aynı miktar şamfıstığı içerisinde 0.6 mg kadar Q enzim bulunur.
Sebze ve meyveler: Günümüzde tüketilen karnabahar, brokoli gibi birçok meyve ve sebze içerisinde Q enzim bulunur.
Balıklar: Q enzim bakımından en zengin balık türleri yağlı ve soğuk deniz balıklarıdır. Bunlar arasında özelikle somon ve ringa önemli yer tutar.
20.01.2024 17:04:41
Q Enzim ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|