{ "title": "Nişastayı Şekere Çeviren Enzim", "image": "https://www.enzimler.gen.tr/images/nisastayi-sekere-ceviren-enzim.jpg", "date": "19.01.2024 21:50:20", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Nişastayı şekere çeviren enzim, amilaz olarak adlandırılmaktadır. Bulmacalarda bazen karşımıza çıkan bu enzim sindirimde önemli bir yere sahiptir. Nişastayı şekere çeviren enzim, tükürük bezleri ve pankreasta salgılanır. Besinlerin çiğnenmesi esnasında nişastayı ve diğer büyük karbonhidrat moleküllerini parçalayarak daha basit maddeler haline getirir. Alfa amilaz canlı organizmalarda çok fazla bulunmaktadır. İnsanın ve memeli hayvanların birçoğunun sindirim sisteminde pityalin adı verilen ve tükürük bezlerinde üretilen, diğeri ise amilopsin adı verilen pankreas salgılanıp ince bağırsağa geçen iki alfa amilaz önemi büyüktür. İnsandaki pityalin ve amilopsin enzimleri incelendiğinde birbirlerinden farklı olmadıkları görülmüştür.