{ "title": "Metabolisme Enzim", "image": "https://www.enzimler.gen.tr/images/metabolisme-enzim.jpg", "date": "23.01.2024 04:10:36", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Metabolisme enzim, metabolizma besinlerin vücutta çeşitli değişikliklere uğramasına denir. Yeyip içtiklerimizin, vücudumuzda farklı şekillere ayrılıp çözülmeye başlaması ve bunlardan faydalanmaya başlamamız, sonunda kalan atıkların dışarıya atılması hep birer metabolizmanın yaptığı işlevlerdir. İnsanlarda olduğu gibi hem hayvanlarda hem de bitkilerde metabolizma hayatın temel taşıdır. Nitekim organlarımızı bir makineye benzetirsek metabolizma bu makinelerin işlediği maddelerin yoğrulup hal-hamur edilmesi diyebiliriz. Metabolizlamın sindirim ve hareket esnasında çalışmaları artar; dinlenirken azalır. Ayrıca iç tiroit denilen iç salgı bezinin aşırı çalışması metabolizmayı hızlandırırken, eksik çalışması ise metabolizmayı azaltır. Metabolizmadaki bu gibi duraksamalar bazı hastalıkların tanınmasına yarayan bir belirti olabilir. Bu metabolizmanın yaptığı aksaklıkları vücut sıcaklığının ölçülmesiyle anlayabiliriz. Metabolizma hızını etkileyen faktörleri genetik yapı, yaş, cinsiyet, diyet, hastalıklar, karbonhidratlar ve sıcaklık olmak üzere sıralayabiliriz.

Metabolisma Faaliyetleri

Besinlerin çeşitlerine göre, matabolizma faaliyetleri de çeşitlilik gösterir. Başlıcalarını gözden geçirelim:
Enzim, Kendi haline bırakıldığında yavaş seyreden biyokimyasal reaksoyonlarını işleyiş hızını bir katalizör madde gibi vazife görerek arttıran proteinlere enzim adı verilir. Enzimler, canlı hücrelerden meydana gelirler. Enzimlerin yokluğunda birçok canlının hayatı için önemli olan reaksiyonlar, bazen hızı ölçülmeyecek kadar yavaş seyreder. Enzimlerin varlığı reaksiyonların hızını milyonlarca kere arttırabilir. Reaksiyonların dengesini enzimler bozmaz, sadece hızına tesir eder. Yaşayan her canlı hücre, mikrobik veya bir dokunun parçası olsa dahi varlığı ve üremesi için gerekli yüzlerce çeşit enzim ihtiva eder. Her enzim çok özel kimyasal reaksiyonları katalizleme üzere vücuttaki hücreler tarafından yapılmaktadır. Enzimleri hormon adı verilen biyokimyasal maddelerin yardımı ile kontrolü sağlanmış ve enzimlere verilen bu çok özel görevler, organizmaların işleyişinde birinci sırada önemle yer almaktadır.
" } ] }