{ "title": "Karaciğer Enzimlerini Düşüren Yiyecekler", "image": "https://www.enzimler.gen.tr/images/karaciger-enzimlerini-dusuren-yiyecekler.jpg", "date": "19.01.2024 12:26:44", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Karaciğer enzimlerini düşüren yiyecekler, Günümüzde çok yaygın olan rahatsızlıklardan birisi de karaciğer rahatsızlıklarıdır. Doymuş yağ oranı yüksek ve çok yağlı yiyeceklerin tüketimi, çok aşırı bir şeklide alkol tüketimi karaciğerde oluşabilecek bir sürü rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Karaciğer enzimleri olan ALT ve AST değerleri 6 ayda bir kontrol edilmeli ve sağlıklı yaşam adına spor yapılamıyorsa bile yediklerimize dikkat etmeli ve bol bol yürüyüş yapılması gerekmektedir.

Karaciğer enzimlerini düşüren yiyecekler

Limonlu su: İçinde bulunan enzimler sayesinde karaciğerin temizlenmesini ve enzimlerinin düşürülmesini sağlamaktadır. Her sabah düzenli olarak limonlu su içmek karaciğer sağlığı ve vücut sağlığı bakımından çok faydalıdır. Ayrıca diyet yapanlara da tavsiye edilmektedir.

Karahindiba kökü: Aktarlardan alabileceğimiz karahindiba kökünün de karaciğer enzimlerini düşürme konusunda oldukça önemli rolü vardır. Yarım su bardağına bir çay kaşığı karahindiba kökü eklenir 10 dakika kaynatıldıktan sonra sabah ve akşam tüketilirse karaciğer enzimlerinin düşürülmesini sağlar. Karahindiba kökünü tüketmek istemeyenler ise eczanelerde satılan tabletlerinden de kullanabilirler.

Enginar: Faydaları saymak ile bitmeyen enginar sebzesi tam bir karaciğer dostudur. Zeytinyağlı olarak tüketilebilir. Kür olarak kullanılmak istenirse 1 tane enginar 3 litre suda kaynatılır soğuk olarak sabah akşam tüketilmesi karaciğer enzimlerinin düşmesine yardımcı olmaktadır. Kaynatılan enginar ise salatalarda kullanılabilir.

Lavanta: Karaciğer yağlanması ve karaciğer enzimlerinin düşürülmesi konusunda kesin çözüm olarak görülmektedir. Kür olarak kullanılır. Yatmadan 30 dakika önce içilen lavanta çayı uyuduğumuz süre zarfında karaciğerin temizlenmesini sağlamaktadır. Aktarlarda kolayca bulabileceğimiz lavanta 250 ml suya bir tutam atılır ve on dakika kaynatılır.

Kişniş: Maydanozgiller ailesinden olan kişnişin de vücut sağlığı üzerinde etkileri çok büyüktür. Aktarlarda satılır. İki çay kaşığı kişniş 500 ml suda on dakika kaynatılır ve çay gibi tüketilir. Karaciğerin çözemediği en ağır metalleri bile çözme özelliğine sahiptir. Sürekli kullanıldığında karaciğer enzimlerini düşürme ve karaciğeri temizleme özelliğine sahiptir.

Zerdeçal: Genellikle yemeklerde baharat olarak kullanılan zerdeçalın vücudumuza birçok faydası bulunmaktadır. Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırarak antioksidanların vücuttan atılmasını ve temizlenmesi sağlamaktadır. Temizlenen vücutta karaciğer enzimlerinin de düşmesi sağlanır. Ayrıca karaciğer hücrelerinin de yenilenmesine yardımcı olan mucizevi bitkilerden biridir.

Brokoli, Lahana: Tamamen karaciğer dostudur. Vücuttaki antioksidanın atılmasını sağlayarak vücudun temizlenmesini sağlar.

Sarımsak: İçinde bulunan metiyonin karaciğerin temizlenmesine ve karaciğerde bulunan enzimlerin düşürülmesine yardımcı olur. Bu yüzden yediğimiz bütün yemeklerin içinde kullanmakta fayda vardır.

Karaciğer enzimlerini düşüren yiyecekler bu şekildedir. Her şeyin fazlası zarar olabileceği için ölçülü kullanılmalı ve bunları kullanırken ve hayatımızın kalan diğer kısmında yağlı yiyecekleri yememeye özen göstermeliyiz.
" } ] }