{ "title": "G6pd Enzim Eksikliği", "image": "https://www.enzimler.gen.tr/images/g6pd-enzim-yuksekligi.jpg", "date": "19.01.2024 19:41:43", "author": "erhan aydar", "article": [ { "article": "
G6pd Enzim Eksikliği: G6pd Enzim eksikliği hastalığında hastanın bakla ve benzeri oksitleme etkisi bulunan bir maddeyi yutmasından yaklaşık 2 ya da 4 gün sonra hastanın alyuvarlarında yıkım meydana gelmektedir. Oksitleyici olan besin sebebi ile meydana gelen ağır hemolitik anemi rahatsızlığına Türkiye'de daha çok ilkbahar aylarında rastlanmaktadır. Bu hastalığa favizm de denmesinin sebebi ise bakla ile yapılan bir meze çeşidi olan fava'dır.

G6pd enzim eksikliği vücutta yer alan glikoz tabolizmasında yaşamsal olarak çok büyük önemi olan Glikoz 6 Fosfat Dehidrogenaz enziminin yeterli düzeyde bulunmamasından ya da işlevini tam olarak yerine getirememesinden kaynaklanmaktadır. G6pd Enzim eksikliği genellikle erkek çocuklarda görülmekle birlikte bu rahatsızlık anne ve babada olmasa dahi genlerinde olması sebebi ile kalıtımsal olarak çocuğa aktarılmaktadır. Ayrıca bu rahatsızlığa genellikle Akdeniz ülkelerinde ve siyahîlerde rastlanmaktadır.

G6pd Enzim Eksikliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu rahatsızlıkta alyuvarların parçalanması sonucunda meydana gelen rahatsızlığın derecesi etkene ve hangi miktarda alındığına, hasta olan kişide aktif enzimlerin seviyesine göre değişebilmektedir. Bu hastalığın tedavisinde ilk olarak hemolize sebep olabilecek tüm etkenlerden uzak durmak gerekmektedir. Hemoliz meydana gelmesi halinde ise hastaya kan nakledilmesi ve destekleyici tedavinin uygulanması gerekmektedir. Bu rahatsızlığı kesin olarak yok edebilecek bir tedavi seçeneği henüz bulunabilmiş değildir. Bunun yanı sıra, genetik alanında yapılan çalışmalar ile G6pd enzim eksikliği rahatsızlığının tam olarak bir çaresinin bulunması amacı ile uğraş verilmektedir. Geçmiş olsun.
" } ] }