{ "title": "Enzim", "image": "https://www.enzimler.gen.tr/images/enzim.jpg", "date": "19.01.2024 00:00:16", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Enzim, hemen hemen birçoğunun yapısında protein bulunan ve yalnızca canlılar tarafından sentezlenebilen doğal katalizörlere enzim adı verilmektedir. Hücrenin içerisinde birçok tepkimenin kontrolünü sağlayan bu katalizörler aynı zamanda tepkimelerin özgürlüğünü ve hızını da denetlerler. Aynı enzimler farklı doku ve hücrelerde de kimyasal tepkimeler için kullanılır. Bu durumda yapısı farklı görevleri aynı olan üç boyutlu izoenzimler devreye girer. Vücutta kimyasal tepkimenin gerçekleşmesi için belirli bir derecede enerjiye ihtiyaç vardır. Kimyasal reaksiyonların başlaması için en düşük enerji miktarına aktivasyon enerjisi adı verilir. Bu enerjinin aşılması için enzimler kullanılır. DNA'daki bilgiye göre özel olarak sentezlenen enzimlerin yapısı iki çeşitte incelenmektedir.
Enzimlerin çalışma mekanizması

Enzimlerin etki ettiği bileşiğe substrat adı verilmektedir. Substrat ve enzim arasındaki uyum oldukça önemlidir. Çünkü her enzim belirli molekül çeşitlerine etki edebilmektedir. Çalışma sırasında ilk olarak enzim substratı tanımaya çalışır ve ona bağlanır. Protein kısmında özel bir cep bulunur ve burada substrat ile özel bir bileşik oluşturulur. Burada substrat üzerinde değişiklikler yapılır ve enzim üründen ayrılarak herhangi bir değişikliğe uğramadan reaksiyondan çıkar.

Enzimlerin özellikleri nelerdir?
" } ] }