{ "title": "Enzim Yapısı", "image": "https://www.enzimler.gen.tr/images/enzim-yapisi.jpg", "date": "19.01.2024 07:44:35", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Enzim Yapısı, bütün enzimler proteinler ve genler tarafından şifrelenmektedir. Enzim yapısı pepsin ve üreaz gibi proteinlerden oluşmaktadır. Fakat çoğunluk olarak enzimler iki çeşit kısımdan oluşmaktadır. Enzim yapıları diziliş olarak kendilerine özgü farklı yapılara sahiptirler. Enzim yapısı iki kısımdan oluşmaktadır bunlar enzim protein kısmı ve enzim vitamin kısımlarıdır. Enzim protein kısmına apoenzim enzim vitamin kısmına ise koenzim denilmektedir. Enzim yapısında bulunan vitamin yapısı olan koenzim A, D, E, C ve KB vitaminleri bulunmaktadır. Enzim yapısında bulunan apoenzim enzimin hangi maddeye etki sağlayacağını belirlemektedir. Yine enzim yapısında bulunan koenzim kısmı ise protein kısmına göre oranla çok daha küçük moleküllerden oluşan ve organik. İnorganik ve fosfattan meydana gelmektedir. Enzimlerin yapısında bulunan enzimlerin bir bölümü sitoplazmaya dağılırken başka bir kısmı ise hücre içerisinde bulunan çeşitli yapılara sıkıca bağlanmaktadırlar. Enzim yapısında kimyasal tepkimelerin hızını fazlalaştıran biyomoleküller bulunmaktadırlar hemen hemen bütün enzimlerin yapısında protein yapılar bulunmaktadır. Enzim yapısı itibari ile hücrede metabolik yolların bulunmasını belirlemektedir. Enzim yapısında bulunan bütün vitaminler hücrede koenzim olarak görev alırlar. Enzimlerin yapısında bulunan koenzim ve apoenzim ayrı, ayrı kendi başlarına etkinlik gösteremezler. Enzimlerin yapısına bazı çeşit iyonlar eklenerek etkin olmaktadırlar. Mesela bazı enzim zincirine Mg++ iyonu eklenirse bulunan glikozu laktik aside dönüştürebilirler. Enzim tükürükteki bulunan nişastayı CI iyonları bulunan ortamda ancak parçalayabilirler.

Enzim Yapısı

Enzim yapısı özelliği ile enerjiyi düşürerek tepkime hızını arttırmaktadırlar. Enzim yapısı tepkimeye nasıl girerler ise aynı şekilde çıkarlar yapılarında miktarlar değişmez. Her enzim yapısı itibari ile yalnızca bir maddeye etki etmektedir ve etki ettiği maddeye ise substrat denmektedir ve enzim yapısında maddeye etki ederek oluşturduğu substrat oluşan yer aktif bölge olarak değerlendirilir. Enzimler canlı ve cansız bütün organlarda etkin bir yapıya sahiptir.

Enzim Yapısı Görevleri
" } ] }