Enzim Özellikleri, Enzimler canlı hücreler içerisinde üretilen özel proteinlerdir. Proteinler hücrede, DNA'daki kalıtsal bilgiye göre sentezleme yapar. Enzimlerin proteinden meydana gelen bölümüne apoenzim adı verilir. Üreaz ve pepsin gibi bazı enzimler sadece proteinden oluşmaktadır. Enzimlerin birçoğunda ise mineralden veya vitaminden meydana gelen aktifleştirici bir kısım bulunmaktadır.
Enzimlerin Özellikleri Nelerdir?
Reaksiyonları hızlandırmaktadır.
Reaksiyonları başlatmaz ama başlamış reaksiyonu hızlandırır.
Aktivasyon enerjisini düşürür.
Enzimlerin subsratlarına bağlandığı bölüme aktif bölge denir.
Tepkimelerden farklılık göstermeden çıkarlar.
Enzimlerin etki gösterdikleri maddelere susbtrat denir. Enzimler substrarlarına özgündür.
Enzim ile subsrat arasında anahtar kilit ilişkisi vardır.
Enzimler tekrar, tekrar kullanılabilirler.
B+M+C+D+M burada M enzim görevini taşır. Reaksiyona girmiş ve değişme göstermeden çıkmıştır.
Enzimler genelde tersinir reaksiyonlarda çalışırlaryani bir reaksiyonun hem yıkımını hem de yapımını sağlarlar.
Enzimlerin en iyi çalışabileceği ortamın sıcaklık aralığı otuz beş, otuz yedi derecedir. Enzimler protein yapısında olduklarından dolayı proteinler gibi oldukça yüksek ısılarda yapıları bozulmaktadır. Bu olaya ise denatürasyon adı verilir. Düşük ısılarda ise enzimler aktif değildirler. Yapıları bozulmaz.
Ortamda bulunan enzim oranını sabit tutarak substrat oranını arttırarak tepkime hızı bir zaman sonra sabitlenir. Çünkü enzimler belirli bir hızda çalışırlar.
Her enzimin optimum pH değeri başkalarından daha değişik olur. Ancak pH yedi yani nötr ortamlarda ise genellikle çok iyi çalışırlar.
Ortamda bulunan substrat ile enzim oranları birlikte arttırılır ise tepkime arttırma miktarı da hızlanmaktadır.
Enzimler yüzde on beşi su oranının altında çalışmazlar.
Ortamda enzim bulunmasına rağmen eğer yeterli miktarda substrat yok ise tepki yavaşlar.
Her enzimin sentezinden bir gen sorumludur. Enzimler protein yapısına sahip olduklarından dolayı DNA şifresine göre üretilmektedirler. (Bir gen bir enzim hipotezi)
Substrat yüzeyleri arttıkça tepkime hızı da artmaktadır.