{ "title": "Biyoloji Enzimler", "image": "https://www.enzimler.gen.tr/images/biyolojik-enzimler.jpg", "date": "19.01.2024 23:05:36", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Biyoloji enzimler, öncelikle enzimleri tanımlayacak olursak enzim, kimyasal bir tepkimeye neden olan ve kimyasal tepkimeyi hızlandıran, genellikle protein yapısında bulunan organik maddeye enzim denilir. Enzimler canlı hücrelerce üretilen özel yapıda proteinlerdir, proteinler ise hücrede DNA'da genetik bilgiye göre sentezleme yapılır. Enzimlerin proteinden oluşan yapısına apoenzim, pepsin gibi sadece proteinden oluşan yapısına basit enzim, yapılarında vitamin veya mineralden oluşan aktifleştirme özelliği olanlarına ise bileşik enzim denilir. Bu yapı sadece vitaminlerden oluşmuş ise koenzim, sadece minerallerden oluşmuş yapısına ise kofaktör denilir.

Biyoloji enzimler görevi

Bütün canlılarda olduğu gibi insanlarda organik ve inorganik maddelerden meydana gelir. Hücrelerde devamlı surette organik ve inorganik maddeler biyokimyasal tepkimeler sonucu sürekli olarak değişir, bu sebeptendir ki enzimler canlıların yaşamları için oldukça önemlidir. Buna bir örnek verecek olursak, organik molekül yapısına sahip olan aminoasitlerden protein sentezlenmesi enzimler ile olur, diğer bir örnek ise solunum ve fotosentez olayı da enzimlerin yardımı ile gerçekleşir. Bütün bu olaylar yaşanırken canlı büyür, hücreleri yenilenir ve hareket eder. Bütün bu biyokimyasal olayların yapılanmasında enzimler olmasaydı biyokimyasal tepkimeler ya hiç olmaz veya çok yavaş oluşurdu. Vücutta hani enzim sentezinin yapılması gerektiği bilgileri genlerde bulunur. Hücrelerde DNA, RNA ve ATP sentezlerine gerekli olan enzimlerin üretilmemesi hücre ölümlerine sebep olacaktır. Bazı enzimlerin eksik üretilmesi veya üretilmemesi, zihinsel özürlülük gibi birçok kalıtsal hastalıklar ortaya çıkarmaktadır. Enzimler her ne kadar hücrelerde üretilse de hücre dışında da çalışabilir, birçok sanayi dallarında da enzimlerden faydalanılmaktadır. Bazı deterjan türlerinde lekeleri çıkarmak için enzimlerden faydalanılır.

Biyoloji enzimler ve işlevlerine etki eden sebepler

Enzimlerin işlevsel yapılarına etki eden başlıca faktörlerden biri sıcaklık etkisidir. Bilindiği gibi enzimlerin yapısında protein olduğu için sıcaklık değişimlerinden etkilenir. Enzimlerin normal işlevlerini yerine getirebilmeleri için belirli bir sıcaklık ortamına ihtiyaçları vardır ve bu sıcaklık değeri normal 30 - 35 derece aralığında olmalıdır, daha yüksek veya daha düşük ısıl seviyeler enzimlerin çalışma hızını yavaşlatıcı etkiler gösterir. Enzimler protein yapılı oldukları göz önüne alındığında, yüksek sıcaklıklarda enzimler tamamen deforme olup bozulurken, düşük sıcaklık seviyelerinde ve donma derecelerinde enzimlerin yapısı bozulmaz, bu sebeptendir ki besin maddelerini dondurulmak sureti ile enzimleri inaktif hale getirir besinler bozulmadan saklanabilirler.

Ph derecesi değerleri de enzimlerin işlevsel faaliyetlerinde etkendir, enzimlerin en iyi şekilde işlevlerini yerine getirebilmesi için normal pH değeri 7 civarında olmakla beraber, bazı enzimler değişik pH değerlerinde işlevlerini yerine getirebilmektedir, buna örnekte insanlarda pepsin pH 2 değerinde en iyi işlevini yaparken, tripsin pH değer olarak 8,5 pH değerinde işlevlerini yerine getirir.

Su enzimlerin işlevlerini yerine getirmeleri için gerekli olan etkendir, zira enzimler işlevlerini su ile gerçekleştirir. Su yoğunluğunun yüzde 15'in altına düşmesi hallerinde enzimler görevlerini yapamaz hale gelecektir. Siyanür, kurşun, cıva benzeri bazı maddeler enzimlerin yapısal etkinliklerini durdurucu etkiler gösterir, bu maddelere inhibitör maddeler denilir, bu maddelerin alınması enzimlerin yapısal işlevlerini bozucu etkileri olacağından dolayı ciddi sağlık sorunları ortaya çıkaracaktır.
" } ] }